Vetekudde

Vetekuddar har blivit väldigt populära för att lindra smärta. En varm vetekudde kan lätta obehag vid till exempel mensvärk mm. Den värms enkelt i mikron och är redo att användas direkt.

Många väljer att köpa billiga vetekuddar på nätet, tror de, men sanningen är att det går att tillverka vetekudde själv till ett mycket billigare pris. Vet man inte hur man gör finns det bra guider på nätet om hur du syr en som kan hjälpa en. Det är inte särskilt svårt att sy en vetekudde på egen hand.

I princip är det bara att sy ett kuddfodral och fylla det med hela vetekorn. Gärna ekologisk vete om du tänker på miljön och dig själv. Jordbruksverket har bra information om ekologisk odling.

Så nästa gång du har ont någon stans så rekommenderar jag att du testar att lindra smärtan med en vetekudde. Den fungerar även rogivande för små barn. De blir lugna av den simulerade kroppsvärmen men tänk då på att noga kontrollera så att kudden inte blir för varm i mikrovågsugnen innan du ger den till din bebis. Det behöv inte många sekunder i mikron innan vetekudden uppnått en behaglig temperatur.

Du har alltså två vall när du vill ha smärtlindring på detta sätt. Antingen så köper du en vetekudde på nätet eller så syr du en billig själv. Jag hade definitivt valt det senare alternativet. Då får man den precis som man själv vill ha den.

Vete är ett av de fyra sädesslag som odlas i Sverige och det kan göra underverk mot smärta genom att förmedla värme. Sy din egen vetekudde och testa.

4 jan 2013